Ste študent podiplomskega programa Management (MAG) in si želite pridobiti praktične izkušnje, ki povezujejo vaš študij z realnimi izzivi gospodarstva? Vabimo vas, da se pridružite projektu, kjer boste sodelovali s strokovnjaki iz različnih področij ter razširili svoja znanja na področju upravljanja projektov, ekonomskih analiz in inovacij.
Projekt: Možnosti uporabe odpadne sirotke v terapevtske namene
Trajanje projekta: 15. 1. 2025 – 15. 6. 2025
Projektni partner iz gospodarstva: Posoški zdravstveni center d.o.o.
Razpisana mesta za študente:
- 2 mesti za študente programa Prehransko svetovanje – dietetika (VS)
- 2 mesti za študente programa Zdravstvena nega (VS)
- 1 mesto za študente podiplomskega študijskega programa Dietetika in klinična prehrana (MAG)
- 1 mesto za študenta podiplomskega študijskega programa Management (MAG, UP FM)
Opis projekta:
V nalogi nameravamo proučiti možnost uporabe sirotke, ki nastane pri proizvodnji sira kot stranski proizvod in jo proizvajalci povečini zavržejo. Projekt bomo razdelili v več projektnih nalog. Izhodiščno aktivnost predstavlja pregled literature o aktivnih učinkovinah. Sledi pregled dosedanje uporabe v tradicionalni medicini s fokusom na uporabi sirotke kot dermatološke kopeli ali v obliki obližev. Ker je bilo ugotovljeno, da nekateri alternativni centri dobrega počutja izven Slovenije sirotko uporabljajo v obliki kopeli, bomo poskušali pridobiti koristne podatke, tako da bomo z njimi vzpostavili stik, jih po možnosti obiskali ali opravili skupinske fokusne pogovore.
Cilji/naloge na projektu projekta so:
Med potekom projekta bo del projektnih aktivnosti potekal v delovnem okolju. Delovni mentor prihaja iz Posoškega zdravstvenega centra, študente bo uvedel v aktivnosti in jih nadziral pri nalogah, ki jih bodo študentje samostojno opravili v delovnem okolju. Organiziral bo delovne obiske pri dobavitelju/jih surovine in pri ogledu primerov dobrih praks v tujini. V lokalnem okolju bomo tako določili razpoložljive količine sirotke ter dosedanje načine uporabe. Z laboratorijskimi analizami, ki bodo potekale v laboratorijih fakultete, bomo preverili mikrobiološko in kemijsko stabilnost in določili ukrepe za stabilizacijo trajnosti sirotke proučili stroške in ugotovili ekonomsko vzdržnost (študent managementa). Rezultate bomo zbrali v elektronski brošuri in jih diseminirali zainteresirani javnosti.
Rok za prijavo: 9. 1. 2025
Študent je upravičen do denarne spodbude, ki se jo izplača na podlagi poročila o opravljenem delu na projektu, preko študentske napotnice. Delovna obveznost za študente bo okvirno 40 ur/mesec.
Ne zamudite te edinstvene priložnosti za razvoj svojih kompetenc in sodelovanje pri projektu, ki združuje trajnost, inovacije in interdisciplinarnost!
8. januar 2025
| FM
| Raziskovanje in svetovanje