Eduroam na Fakulteti za management

Fakulteta za management je vključena v omrežje Eduroam.

Eduroam (education roaming) je skupek brezžičnih omrežij, ki uporabnikom v izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah omogoča brezžičen dostop do interneta. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje Eduroam v Sloveniji ali tujini. Za študente in zaposlene na Fakulteti za management to pomeni, da imajo dostop so interneta na naši fakulteti in v vseh drugih ustanovah, ki so vključene v to omrežje.

Za dostop v omrežje Eduroam potrebujete
  • računalnik ali drugo ustrezno napravo (telefon, tablica);
  • nameščen združljiv brezžični adapter 802.11g ali 802.11b s podporo zaščiti WPA ali WPA2;
  • nameščeno programsko opremo s podporo za avtentikacijo 802.1x (EAP-TTLS), odjemalec Eduroam ali vgrajeni odjemalec operacijskega sistema;
  • uporabniško ime in geslo za Eduroam na svoji matični ustanovi (UP FM).

 

Uporabniško ime za dostop do omrežja Eduroam je sestavljeno iz

VPISNAŠTEVILKA@student.upr.si

geslo pa je enako tistemu, ki ga uporabljate v ŠIS.

 

Vaši podatki oz. spremenjeno geslo se bodo prenesli v imenik uporabnikov sistema Eduroam enkrat na dan.

Za povezavo v Eduroam morate na svoj računalnik (napravo) namestiti ustrezno programsko opremo, ki je na voljo v sklopu operacijskega sistema naprave, ali odjemalec za Eduroam. Prenesete in shranite ga lahko v eni od računalniških učilnic. Na svoj računalnik ga namestite po navodilih za namestitev programa na posameznih operacijskih sistemih. Ob nameščanju klienta za Eduroam vpišite svoje uporabniško ime in geslo. Tudi ko se boste prvič povezali v omrežje Eduroam, boste morali vpisati uporabniško ime in geslo. Ob vnosu označite možnost, da računalnik geslo shrani, saj ga boste sicer morali vnašati ob vsaki ponovni povezavi in ob selitvi po stavbi z ene dostopne točke do druge. 

Ponekod je signal lahko šibkejši. Upoštevajte tudi, da je hitrost povezave odvisna od vašega položaja (armatura v stebrih in na stropu onemogoča prehod signala), obljudenosti prostora in števila povezanih računalnikov.

Območje signala je označeno s simboli Eduroam. Tako naj bi bilo tudi na drugih sodelujočih ustanovah v Sloveniji in v drugih evropskih državah. Če ste v sklopu domače ustanove uredili vse potrebno in se uspešno povezali v omrežje Eduroam, ob gostovanju ne potrebujete nobenega dodatnega dela. V območju signala Eduroam se lahko povežete takoj.

Družbena omrežja

Kazalo